Piratenmuziek is een bepaalde vorm van het levenslied. Het is de “onbekende” levensliedmuziek die (nog) niet is doorgebroken bij het grote publiek en die daarom voornamelijk op de illegale piratenzenders die zich in het levenslied specialiseren wordt gedraaid. Dit kan echter misleidend zijn: piratenmuziek is altijd een levenslied, maar een levenslied is niet per se piratenmuziek. Duitse schlagers kunnen ook onder piratenmuziek worden geschaard.
De muziek die doorbreekt bij het grote publiek kan men geen piratenmuziek meer noemen. Zo mag het repertoire van Jannes, Frans Bauer, Jan Smit en Nick & Simon niet meer tot de piratenmuziek gerekend worden. Hoewel piratenmuziek in principe gewoon hetzelfde is als een levenslied, zijn er wel enkele subtiele verschillen tussen de muziek van de zogenoemde “piratenartiesten”. Piratenmuziek is veelal amateuristischer opgebouwd dan nummers van professionele levensliedartiesten, met eenvoudige ritmes en melodielijnen. Ook is vaak het enige instrument dat bij piratenmuziek gebruikt wordt een synthesizer (met soms alleen een gitaar of accordeon erbij).
Piratenmuziek is vooral populair in Overijssel, Gelderland, Friesland, Drenthe en in delen van Noord-Brabant. Vooral in Overijssel, Drenthe en Friesland en dan met name in Twente en het Vechtdal Zuidoost-Drenthe De Friese Wouden en Het Bildt, zijn veel piratenzenders actief.
De luisteraars krijgen de kans om plaatjes aan te vragen. Deze worden vaak afgekondigd in instrumentale nummers, tussen de vocale hits in. Vaak gebruikt de aanwezige deejay een echo onder zijn stem. Populaire instrumentaaltjes zijn afkomstig van Mario Mathy, Koto, Jean Michel Jarre en Ricky King.
Bekende piratenartiesten:
- Arne Jansen
- De Four Tak
- Dutch Boys
- John Lamers
- Maywood
- Bertus Staigerpaip
- Wilma
- Duo Onbekend
- Zangeres Zonder Naam
- Lowland Trio
- Nico Haak
- Cocktail Trio
- Gerard Schoonebeek
- Jannes
- Henk Wijngaard
- Cees en Marjan